De gechiedenis van de melkcentrale in het kort



Oprichting



De Melkcentrale N.V, in de volksmond beter bekend als ‘Melkcentrale of MCP’ werd op 15 april 1961 feestelijk geopend met o.a. de toenmalige minister van Economische Zaken, dhr. L.C. Zuiverloon en de vice premier van Suriname H.A. Korthals. De opdracht voor de bouw van de MCP is afkomstig geweest van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Ontwikkeling. Het bedrijf dat min of meer centraal ligt ten opzichte van het melkwinnings - en afzet gebied, heeft bij de oprichting ongeveer SF. 1.700.000,= gekost (ongeveer USD. 1.000.000).

MCP produceert en voorziet de Surinaamse markt van lekkere, verse, kwalitatieve, voedzame melk en melkproducten. Sinds 1961 produceert MCP samen met de Surinaamse boeren hoogwaardige gepasteuriseerde melk en melkproducten, die worden geproduceerd uit verse koeienmelk. Met melk kunnen we inspelen op de vraag naar gezonde voeding die op duurzame wijze is geproduceerd.





De aandeelhouders



Tot en met 14 oktober 2010 was de Staat Suriname als enige aandeelhouder vertegenwoordigd door het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Met ingang van 15 oktober 2010 is de Investment and Development Corporation Suriname (IDCS N.V.) de nieuwe vertegenwoordiger namens de aandeelhouder .De directeur van de MCP is dhr. drs. D. Sitaram.



De betekenis van De Melkcentrale N.V.



De betekenis van De Melkcentrale N.V. zou men van een tweetal gezichtspunten kunnen bezien. Vanuit het oogpunt van de volksgezondheid, is deze onderneming van onschatbare waarde. Melk is immers een volwaardig voedingsmiddel, waarbij door het regelmatig gebruik hiervan, er een bijdrage geleverd kan worden tot een geestelijk en lichamelijk gezond volk. Verder wordt MCP gezien als een kleine doch belangrijke schakel in de Surinaamse economie, waarbij zoals eerder aangehaald, zij een gegarandeerde afzetbron vormt voor de lokale rauwe melk leveranciers.



Ons doelstelling



Het verwerken van verse koeienmelk tot lekkere en gezonde eindproducten voor de totale gemeenschap ten behoeve van de volksgezondheid.



Melk



Melk is belangrijk omdat het één van de meest volledige voedingsmiddelen is. Melk bevat eiwitten, vetten en koolhydraten. Maar ook veel vitamines, waaronder vitamines A, B1, B12 en D. Vitamine D zorgt samen met calcium voor sterke botten en tanden. Vitamine A is goed voor de ogen, maar bevordert ook de groei de groei bij kinderen.


MCP is HACCP gecertificeerd waardoor de kwaliteit van ons geheel product assortiment gewaarborgd blijft. De Surinaamse consument wordt steeds bewuster met betrekking tot zijn gezondheid en hierdoor ontstaat er een groeiende vraag naar hoge kwaliteit en goed smakende verse melk. In dit oogpunt voldoet de MCP aan de internationale certificeringnorm HACCP (Hazard Analysis Control Critical Points).



Ons Missie



  1. MCP is een melkverwerkingsbedrijf dat de in Suriname vers gewonnen melk op een duurzame wijze verwerkt.
  2. MCP maakt gebruik van moderne technologieën en produceert volgens internationale voedingsstandaarden een hoge variëteit aan overheerlijke hoogwaardige producten.
  3. MCP levert hierdoor een bijdrage aan zowel de nationale economie als ook de volksgezondheid.


Onze Visie



MCP streeft er naar om de grootste en beste melkverwerker van Suriname te zijn, met de potentie de producten met de geëigende Surinaamse identiteit in zowel nationaal als ook internationale schappen te plaatsen.

Om de ondernemingsvisie te realiseren ziet de MCP als kernwaarden voor zijn onderneming: integriteit, innovativitie en loyaliteit.

Samen met bedrijfscultuur ingrediënten waaronder een open communicatie, saamhorigheid, confidentialiteit en een lerende onderneming, wil de MCP de ondernemingsvisie bereiken.



Organisatie structuur



Een organisatie wordt beschreven aan de hand van een aantal kenmerken. Één van de belangrijkste is de organisatie structuur. Bij de MCP wordt gebruik gemaakt van de lijn-staforganisatie. Hier worden de leidinggevenden bijgestaan door medewerkers met specialistische kennis en deskundigheid, de zogenoemde staffunctionarissen.


De MCP is een belangrijke schakel in de keten van de Surinaamse economie en biedt werkgelegenheid aan ongeveer 66 personen. Tevens hebben ongeveer 450 melkboeren een gegarandeerd inkomen door de levering van verse koeienmelk aan de MCP.